Regelmatig komt er een prijsvraag voorbij waarbij de deelnemers kans maken op een half jaar een jaar lang gratis boodschappen. Prima deal voor mensen die niet zo’n goedgevulde portemonnee hebben en ieder maand elk figuurlijk kwartje moeten omkeren. Maar hoe zit dat eigenlijk met die gratis gevulde winkelwagentjes? Mag je alles kopen wat je maar wilt, met een onbeperkt budget?

In de meeste gevallen zit er een beperkt geldbedrag aan vast. De supermarkt baseert dat bijvoorbeeld op het gemiddelde bedrag wat maandelijks door een gezin wordt uitgegeven aan boodschapjes. Laten we zeggen dat het zo’n 50 euro per maand is. Jij kan misschien wekelijks wel onder of boven dat bedrag zitten! Toch is het wel mooi meegenomen wanneer je deze prijs in de wacht sleept. Dat betekent dat, wanneer je een half jaar lang gratis boodschappen wint, dat je elke maand zo’n 200 euro bespaart. En dat keer zes, dan kom je op 1200 euro uit die je lekker in je eigen portemonnee houdt. Dat is voor veel mensen meer dan een maandsalaris!

Voordat je meedoet aan de prijsvraag lees je goed door wat de prijs precies is. In sommige gevallen heb je een budget wat je mag besteden aan een specifieke supermarkt, in andere gevallen kan het zijn dat je een heleboel producten krijgt van één producent. Denk maar aan een jaar lang luiers, een jaar lang gratis energie of een jaar lang rijst van een bekend merk. Wil je dat wel winnen? Stel dat je geen baby hebt, dan zijn die luiers helemaal niet praktisch! En wat nou als je rijst afschuwelijk vindt? Daarom is het altijd verstandig om je goed in te lezen in de prijsvraag en de voorwaarden. Voor je het weet zit jij een jaar lang aan de nasi of de kip kerrie met rijst!